
-1 kg urzici;
-1 linguri ulei;
-2 cepe mari;
– 20 căţei usturoi;
-1 lingură pastă tomate sau 100 ml suc de roşii;
-2 linguri făină;
– 100 ml lapte;
– 1 lingură vegeta, sare la nevoie.
Urzicile se aleg bine, se spală şi se fierb în apă suficientă. Când sunt gata, se strecoară; cam 200 ml din zeama în care au fiert o păstrăm. între timp, tăiem mărunt cepele şi le călim bine în ulei şi puţină apă. Apoi dăm urzicile prin maşina de tocat sau le pasăm cu mixerul şi le punem într-o cratiţă cam de 1,5 1 împreună cu zeama păstrată. Adăugăm ceapa călită şi căţeii de usturoi pisaţi fin de tot. Amestecăm bine, adăugăm şi pasta de tomate sau sucul de roşii şi vegeta. într-un castronel pregătim repede un sos de făină şi lapte, îl amestecăm bine şi îl turnăm peste urzici, amestecând continuu pentru a nu face cocoloaşe. Se mai lasă pe foc 3-4 minute. Oprim focul. Piureul este gata. Se serveşte cald, cu drob sau chifteluţe şi salate de sezon.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa