
1 ceapă, 1 praz, 2 morcovi, 1/2 ţelină, 1 cartof, 1 lingură de fasole albă pe jumătate fiartă, 2 linguri de unt, 1 roşie, 1 buchet de verdeţuri, 100 g tăiţei cu ou.
– Se curăţă legumele de foile veştede sau de coajă, se spală, se taie în felii şi se pun în apă rece.
– Ceapa şi prazul tăiate felii subţiri, se călesc în unt. Se stinge ameste¬cul cu apă caldă, pusă câte puţină.
– Se umple oala, atunci când ceapa a devenit transparentă, cu 1 litru şi jumătate de apă.
– Se pune în supă restul legumelor, se adaugă un buchet de verdeţuri (pătrunjel, tarhon, mărar, leuştean) care se leagă cu o aţă de toarta vasului în care fierbe supa. Se fierbe acoperit, după ce s-a pus un praf de sare peste legume. Când morcovul a fiert se scot legumele şi se pun în castron adânc, Buchetul se aruncă şi supa se strecoară în alt vas. Trebuie să fie limpede. Tăiţeii se fierb separat, se spală, se scurg şi se pun în supă.
– Se serveşte supa caldă.
– Din legumele fierte, tăiate cuburi mici se face o salată peste care se stoarce zeamă de lămâie. Se serveşte ca aperitiv, cu pâine prăjită, legată cu iaurt sau smântână.
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92