
Ingrediente şi cantităţi:
1 cană orez
3 căni apă
1 cutie mazăre
1 cutie porumb
1 cutie ciuperci
1 căţel de usturoi
2 cepe de apă
1 borcănel smântâna slabă (150-200 g)
1 lingura oţet balsamic
verdeaţa proaspătă
nucşoara proaspăt măcinata
sare, piper, după gust, ulei
Mod de preparare:
1. Căleşte orezul în ulei încins, adauga apă şi introdu vasul la cuptor, timp de 30-40 de minute.
2. Taie ceapa de apă, peştişori fini. Așeaz-o într-un bol şi freacă ceapă cu mâna, adăugând şi un praf de sare. Adaugă oţetul balsamic.
3. Peste ceapă, pune mazărea scursă bine, porumbul şi ciupercile, scurse, tăiate şi călite câteva minute în ulei foarte încins.
4. Adaugă verdeaţă, sarea, piperul şi nucşoara măcinată proaspăt.
5. Scoate orezul din cuptor şi lasă-l să se răcorească puţin. Dacă este foarte legat, toarnă peste el o jumătate de cană cu lapte dulce şi amestecă-l uşor, ca să se desfacă, bob cu bob. Fiind fierbinte, excesul de lichid se va evapora.
6. Lasă orezul să se răcorească bine şi adăugă smântână. Amestecă uşor. Combină cele două compoziţii: orezul şi ceapă, ciupercile, mazărea şi porumbul. Se serveşte rece.
Se obţin 6 porţii.
Sfat:
În loc de mazăre, poţi folosi fasole boabe fiartă, fasole verde, tăiată bucăţele, sau broccoli. Poţi încerca o variantă cu buchetele de conopida în loc de porumb.
În plus, poţi condimenta salata cu boia iute sau cu ardei iute, tăiat fin.
De asemenea, poţi adăuga bucăţele de peşte din conservă (preferabil, ton), dar, în acest caz, elimini din reţeta ciupercile.