Mod de preparare Şalău cu orez în aluat:
Aluatul: 50 g drojdie, 1 ou, 1 pahar lapte, 1/2 lingură zahăr, 1/2 linguriţă sare, 1/2 pahar unt topit, untură sau ulei, făină cât cuprinde. Umplutura: 1 pahar orez , 2 pahare lapte, 1 pahar apă, 3 linguri unt, 3 ouă răscoapte, 500 g şalău, un vârf de cuţit piper negru, sare.
Se face plămădeala din drojdie cu 2-3 linguri lapte călduţ şi puţină făină. Cînd a crescut, se frămîntă cu oul, zahărul, sarea şi grăsimea un aluat potrivit de moale. Cît timp se odihneşte aluatul, se pune la fiert, la foc mic, orezul cu laptele, apa şi sarea. Cînd orezul rămîne aproape fără zeamă, se adaugă piperul şi untul şi se lasă să se răcească.
Şalăul se curăţă înlăturînd absolut toate oasele; se taie fâşii; se sărează şi se lasă să stea cu sare până când a crescut coca şi orezul s-a răcit.
Aluatul se împarte în două părţi egale.
Din el se fac două foi de grosimea degetului. Prima foaie se aşază pe fundul unei forme pentru copt unse, ridicînd puţin marginile aluatului. Se aşterne un strat uniform de orez netezindu-l cu lingura, peste el ouăle răscoapte tăiate rotogoale, iar peste ouă fîşiile de şalău. Se acoperă cu cea de-a doua foaie, se pune peste formă un şervet şi se lasă să crească puţin. Apoi se unge cu ou şi se dă la cuptor pînă se rumeneşte. Se serveşte cald, tăiat pătrate.
Maria Deleanu, Carte de bucate