Ingrediente: Dovlecei umpluţi cu orez 6 dovlecei, 1/2 pahar orez, 2 ouă răscoapte, 2 cepe, 1 lingură mărar tocat, ½ pahar lapte, 2 linguri untură, sare, piper, 1 pahar smântână, iaurt, făină.
O ceapă tocată mărunt se rumeneşte uşor în untură. Se adaugă orezul spălat, se prăjeşte puţin şi se stinge cu laptele. Se lasă pe foc pînă începe orezul să înflorească. Se dă la o parte, se adaugă ouăle răscoapte tocate mărunt, mărarul, sarea şi piperul. Se umplu dovleceii curăţaţi, spălaţi, tăiaţi în două şi scobiţi de miez; se tăvălesc prin făină şi se prăjesc în untură. După ce toţi dovleceii sînt prăjiţi, se aşază într-o cratiţă şi se toarnă peste ei un sos preparat dintr-o ceapă mică tocată prăjită cu puţină untură şi stinsă cu un pahar de apă şi un pahar cu smântână.
Se lasă să fiarbă puţin pe foc, apoi se dă la cuptor până când sunt gata. Se servesc cu iaurt.
Maria Deleanu, Carte de bucate