
Pentru Foaie de ştrudel: 500 g făină albă, 2 linguri ulei, 1 pahar apă călduţă, sare.
Mod de preparare Foaie de ştrudel: Se aşază pe planşetă făina cernută, în formă de cuib. La mijloc se face cu lingura un loc liber. Se pun în el uleiul, sarea şi apa călduţă, treptat, amestecînd mereu cu lingura pînă ce făina înghite tot lichidul. Se frămîntă apoi cu mîna, iar aluatul obţinut (trebuie să fie moale) se împarte în două, se unge pe deasupra cu puţin ulei, ca să nu se usuce, şi se acoperă cu un castron sau o cratiţă caldă, lăsîndu-l astfel 10 min. Se întinde cu vergeaua o foaie care se aşază pe masa acoperită cu o faţă de masă perfect curată.
Se acoperă foaia cu capetele feţei de masă şi se lasă astfel 5 min. Apoi se întinde foaia cu mîna (se începe de la mijloc spre margini). Operaţia se face cu băgare de seamă, să nu se rupă foaia la întins. O foaie bine întinsă trebuie să acopere toată masa, să nu aibă găuri şi să fie subţire ca foiţa de ţigară.
Marginile care rămîn mai groase se rup.
Se lasă foaia astfel întinsă să se usuce puţin, apoi se fac ştrudele cu brînză, cu mere etc. Se întinde la fel şi a doua jumătate de cocă. Umpluturile vor fi împărţite în două pentru ambele foi.
Maria Deleanu, Carte de bucate