Ingrediente pentru Raţă rumenă cu castraveţi verzi: 1 raţă mică, 8 castraveţi potrivit de mari, 2 linguri untură, 1 lingură bulion, 1 ceapă, ½ linguriţă făină, sare, mărar tocat.
Bucăţile de raţă se prăjesc în untură până se rumenesc, se adaugă ceapa tocată şi făina şi se lasă să se mai prăjească puţin; apoi se sting cu atâta apă caldă, cât să acopere carnea. Se lasă să fiarbă acoperit la
foc mic jumătate de oră. În acest timp se aleg castraveţii tari, se taie în bucăţi de 5-6 cm lungime, şi se spală. În cazul când sunt săraţi prea tare; se ţin în apă caldă timp de o oră. Se pun castraveţii peste carne, bulionul, zahărul, mărarul tocat, şi se lasă să fiarbă la foc mic, pînă ce scade zeama şi carnea este fiartă. Se poate prepara şi cu ceapa crudă. În acest caz se pune o dată cu apa caldă.
Maria Deleanu, Carte de bucate