
1 pahar orez, 3-4 cepe mari, 4-5 linguri ulei, 1 morcov, verdeaţă tocată, piper, sare, 2 linguri bulion, 1 varză mijlocie, dulce sau acră.
Ceapa tocată mărunt se prăjeşte în ulei până devine galbenă. Se adaugă orezul spălat, morcovul ras pe răzătoarea de zarzavat şi se lasă să se prăjească încă puţin până se moaie morcovul. Apoi se adaugă o lingură de bulion, 2-3 linguri apă, sarea şi piperul. Se lasă la foc, amestecând cu lingura până scade bine lichidul. Se ia de la foc, se adaugă verdeaţa tocată şi se fac sarmale din varză dulce sau acră. Varza dulce se opăreşte, iar cea acră se spală. Dacă se prepară cu varză dulce, se fierb sarmalele cu borş, iar dacă se prepară cu varză acră, se fierb cu o lingură bulion şi apă.
Maria Deleanu, Carte de bucate