1 varză mare, 2 cepe, 1 ceaşcă orez, sare, piper, 1 linguriţă verdeaţă tocată mărunt, 1 linguriţă boia, bulion, 3 linguri ulei.Ca şi cele cu carne, sarmalele cu orez se pot face din varză acră sau din varză dulce. Varza acră se spală cu apă rece, iar varza dulce se opăreşte cu borş. Se rumeneşte în ulei ceapa tăiată mărunt. Când a început să se îngălbenească, se adaugă orezul ales şi spălat. Se stinge cu o ceaşcă de apă. Se pune sare, piper, verdeaţă tocată şi, după gust şi posibilitate, o mână de stafide fără sâmburi, alese şi spălate. Între timp se pregăteşte varza, se fac sarmale şi se aşază în cratiţă, după ce pe fundul acesteia s-a pus un rând de varză tăiată mărunt. Deasupra se mai pune un rând de varză. Se toarnă apă la cele făcute cu varză acră şi borş la cele cu varză dulce. Se pune puţin bulion sau boia şi două linguri de ulei. Se dau la cuptor să fiarbă înăbuşit o oră. Când orezul este fiert, se dau la o parte. Se servesc reci.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti