La 1 kg de gutui fierte, 400 g zahăr şi zeama de la 1 lămâie.Se spală gutuile, de preferinţă mici, se taie în patru, se scoate căsuţa cu sâmburi şi se pun să fiarbă în apă cât să le cuprindă. Se adaugă şi câteva mere creţeşti tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă până se moaie, astfel încât să le pătrundă uşor furculiţa. Când sunt bine fierte, se trec prin sită şi se adaugă câte 400 g de zahăr la fiecare kg de gutui fierte, precum şi zeama de la o lămâie mică. Se pun din nou să fiarbă, amestecând până se leagă. Când pasta este bine legată, se răstoamă pe un fund udat cu apă, se întinde cu un cuţit lung, udat mereu, în strat gros de 1 cm. Se acoperă cu un tifon şi se lasă la loc uscat şi bine ventilat să se usuce, o zi sau două. Când s-a uscat, se taie romburi, se dau prin zahăr şi se păstrează în cutii de tablă mai multă vreme.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti