
Ingrediente
-1 linguriţă cimbru mărunţit, 1 linguriţă busuioc mărunţit, 1 linguriţă usturoi mărunţit, 1 linguriţă ceapă tocată mărunt, 1 linguriţă chimen pulbere, 1 linguriţă dafin mărunţit, 100 ml untdelemn,
100 ml oţet, 100 ml vin alb,
-2 linguri margarină vegetală
-1 lingură făină
-2 căni supă de legume concentrată sare, piper, după gust.
Preparare
Toate mirodeniile se rumenesc bine în untdelemn, apoi acesta se scurge şi se pun peste ele oţetul şi vinul, lăsând totul să fiarbă la foc potrivit, până începe să scadă. Separat, în alt vas, se rumeneşte făina în margarina încinsă, se stinge cu supa de legume, se pun sarea şi piperul şi totul se lasă să fiarbă, la foc mic, preţ de o oră. Se amestecă cele două sosuri şi se mai dă totul, o dată, în clocot. Se poate utiliza ca atare sau strecurat. Se poate fierbe mai mult, să se îngroaşe bine, şi poate fi utilizat ca aperitiv la dovleceii umpluţi, ori pe pâine.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press