Ingrediente
♦ 6 cartofi de mărime potrivită
♦ 1 linguriţă drojdie de bere
♦ 3 linguri făină
♦ 100 ml untdelemn
♦ 1 lingură margarină vegetală 3
♦ piper, după gust
♦ sare, după gust
♦ pătrunjel verde (eventual)
♦ ardei gras, tăiat inele (eventual)
♦ roşii tăiate felii (eventual)
Preparare
Cartofii se spalăşi se fierb în apă cu sare până ce devin moi. Se curăţă de coajă şi se zdrobesc cu o presă sau se trec prin maşina de tocat. Drojdia de bere se dizolvă în apă călduţă şi se amestecă împreună cu pireul de cartofi, făina şi margarina. Se frământă bine totul pe o planşetă de bucătărie, se dă aluatul prin puţină făină şi, cu o lingură (sau cu mâna), se modelează bombiţe care se lasă la loc cald să crească. într-un vas se pune untdelemn la încins şi se prăjesc bombiţele de cartofi până se rumenesc. Când sunt gata, se presară peste ele piper şi sare. După preferinţe, se poate presăra şi pătrunjel verde tocat şi se servesc cu garnitură de ardei gras (tăiat inele) şi roşii tăiate felii.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press