Ingrediente:
pentru 500 g carne se pun 2 1/2 – 3 litri de apă. Aceasta supă de carne se foloseşte pentru prepararea diferitelor supe, ciorbe, borşuri, etc.
Mod de preparare:
Carnea scoasă din supa poate fi servită împreună cu aceasta, sau poate fi folosită la prepararea diferitelor feluri de mâncare. Pentru supă se poate lua orice fel de carne, precum şi rasol din spate, rasol din faţă şi rasol din picior. Carnea se spală, se pune în oală (oasele se vor sparge în câteva locuri), se toarnă peste ea apă rece, se acoperă oală cu un capac şi se pune la foc iute pentru ca să dea repede în clocot, apoi se reglează focul în aşa fel încât să fiarbă încet. Spumă care se formează la fiert se ia cu lingura de spumă, iar grăsimea care se ridică la suprafaţă se foloseşte la prăjit ceapă şi zarzavatul; dacă grăsimea nu se scoate, ea se descompune sub acţiunea îndelungată a căldurii şi da supei un gust de seu. După 1-1 1/2ore de când a dat în clocot, se adăugă sarea. Când carnea este gata, se scoate din supă, se pune în alt vas, iar supa se strecoară. Supă de carne se poate fierbe şi cu zarzavat. În acest caz, după ce supa s-a spumat, se adăugă morcovi, pătrunjel şi ceapă curăţate şi spălate. Legumele (în afară de ceapă) fierte în supă se pot folosi la diferite salate.