
3 l apă, 250 g fasole boabe, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ceapă, 1 lingură unt sau ulei, pătrunjel verde tocat, sare, pâine tăiată cuburi şi prăjită.
Fasolea, aleasă şi spălată, muiată de cu seară în apă călduţă, se scurge de această apă şi se pune la fiert cu apă călduţă proaspătă. După ce a dat 2-3 clocote, se schimbă apa. Se repetă această operaţie de trei ori.
În ultima apă se adaugă, în afară de fasole, ceapa, morcovul şi pătrunjelul. Se lasă să fiarbă acoperită la foc încet. Când fasolea este bine fiartă, se scoate zarzavatul (morcovul şi pă¬
trunjelul), se strecoară, iar fasolea şi ceapa se trec prin sită şi se subţiază cu zeama strecurată. Se pune supa din nou la fiert, împreună cu o lingură de unt sau ulei şi sare. După ce dă un clocot două, se adaugă pătrunjelul tocat.
Se serveşte cu cuburi de pâine prăjită.
Carte de bucate, Maria Deleanu