Ingrediente Tort caramel: 1 pahar smântână, 125 g unt, vanilie, făină cât cuprinde.
Crema: 150 g zahăr ars, 1 pahar lapte, 150 g zahăr pudră, vanilie sau 1 păhărel de rom, 150 g unt.
Mod de preparare Tort caramel:
Se face o cocă din smântână, unt, vanilie, şi făină. Se frământă un aluat potrivit de moale.
Se lasă să se odihnească o jumătate de oră, apoi se împarte în nouă bucăţi egale. Fiecare bucată se întinde cu vergeaua astfel încât să se obţină foi rotunde de mărimea formei de tort de 12 persoane. Se aşază rând pe rând foile în tavă, se înţeapă cu furculiţa şi se coc una câte una.
În acest timp se ard într-o cratiţă mică 150 g zahăr. Se pun pe foc într-o cratiţă laptele, 150 g zahăr, vanilia (romul) şi untul, se adaugă zahărul ars, se amestecă şi se lasă să dea un clocot.
Cu această compoziţie se ung opt foi. A noua foaie, neunsă, se sfărâmă mărunt şi se presară peste ultima foaie unsă.
Acest tort se serveşte a doua zi după ce a fost preparat.
Maria Deleanu, Carte de bucate