Ingrediente
1-1/2 kg vinete, 600 g roşii, 2-3 cepe, 4-5 căţei de usturoi, 150 g măsline fără sâmburi, 2-3 linguri suc de lămâie (opţional), 100 ml ulei, 1 legătură pătrunjel, 1 lingură vegeta, sare.
Mod de preparare
Vinetele se spală bine, se îndepărtează cotorul şi se taie rondele de 1-1,5 cm grosime cu un cuţit inoxidabil. Se înăbuşă în ulei încins pe o parte şi pe alta, se scot pe un platou, se presară cu puţină sare. Se face un sos din ceapa călită separat, roşiile decojite şi tăiate mărunt, usturoiul tăiat, măslinele fără sâmburi, zeama de lămâie şi vegeta. Toate ingredientele de mai sus se pun într-un vas de Jena şi se dau la cuptor, la foc mic, circa 20 de minute. Când este gata, mâncare se presară cu verdeaţă tocată mărunt. Se poate servi şi caldă, şi rece.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob