Ingrediente pentru Borş cu perişoare de peste: 2 l apă, 0,5 l borş sau zeamă de varză; 500 g crap sau ştiucă, 1 morcov, 1 pătrunjel, 2 cepe, 1 ou, 1 lingură ulei; miezul de la o felie de pâine albă, 1 lingură mărar şi pătrunjel tocat, sare, piper.
Mod de preparare Borş cu perişoare de peşte: Se pun la fiert în apă o ceapă, morcovul şi pătrunjelul, toate tăiate felii subţiri, împreună cu capul şi coada de la peşte. De pe restul de peşte se trage pieliţa; se curăţă carnea de toate oasele; se dă prin maşina de tocat împreună cu o ceapă puţin prăjită în ulei şi cu miezul de pâine muiat în lapte sau apă. Se amestecă cu un ou, puţină verdeaţă tocată, sare şi piper, şi se fac perişoare.
După ce peştele şi zarzavatul sunt bine fierte, se strecoară zeama, se scoate zarzavatul, iar carnea de pe coada şi capul peştelui se trece prin sită şi se adaugă la zeamă. Se pune la foc adăugând perişoarele din peştele tocat, borşul sau zeama de varză.
Când este aproape gata se adaugă verdeaţa tocată.
Maria Deleanu, Carte de bucate