Budinca-tulpan, budincă cu griș, budincă braziliană, budinca reginei, budincă britanică, budincă cu griș, budincă cu orez, budincă cu castane, budincă cu vin, budincă cu castane (pariziana)

Budinca-tulpan, budincă cu griș, budincă braziliană, budinca reginei, budincă britanică, budincă cu griș, budincă cu orez, budincă cu castane, budincă cu vin, budincă cu castane (pariziana)

Budinca-tulpan
Amestecă: 100 g zahăr pisat, 50 g feculă de cartofi, 100 g unt, 5 gălbenuşuri de ouă, o bucată de vanilie.
Fierbe toate acestea împreună la foc domol sau mal bine la „bain-marie“.
Adaogă 5 albuşuri de ouă bătute în spumă, toarnă într-o termă (cratiţă de pământ) cu fundul şi păreţii drepţi, care a fost untată şi zaharată, să fiarbă la „bain-marie“ la foc domol.
Această prăjitură poate fi parfumată cu lămâie, porto¬cală sau oricare alt parfum.
Se serveşte udată cu un sos Sabayon.

Budincă cu griș
Fierbe 500 g lapte cu zahăr şi vanilie. Adaugă 150 grame griș pe care le vei turna de sus ca ploaia spre a nu se face cocoloaşe. Să fiarbă amestecând cu lingura de lemn. Când grișul a fiert bine trage cratiţa de pe foc şi toarnă conţinutul într-o cratiţă de pământ. Încorporează 60 g unt şi 5 gălbenuşuri de ouă. Adaugă 4 albuşuri bătute foarte tare ca zăpada. Toarnă totul într-o formă untată şi zaharată. Să fiarbă 35 minute la „bain-marie“, scoate din formă şi serveşte cu sosul Sabayon.
Budincă braziliană
Ia 500 g lapte, 150 g zahăr, 125 g tapioca, 15 g unt, 125 g ciocolată, 60 g zahăr pisat, vanilie.
Fierbe laptele cu vanilia, adaugă zahărul apoi tapioca în ploaie, amestecă până ce totul a devenit compact, cam un sfert de oră. Scoate de la foc, amestecă untul şi gălbe¬nuşurile bătând mereu cu pămătuful.
În altă parte topeşte ciocolată în 4 linguri de apă, adaugă fiertura şi, în sfârşit, pune albuşurile bătute ca spuma.
Toarnă totul într-o formă „caramelizată“, umple-o pe 3 sferturi, pune-o 45 minute la „bain-marie“ în cuptor. Dacă focul e tare acoperi forma cu o hârtie untată, când prăjitura a prins culoare aurie.
Aşteaptă să se răcească, scoate prăjitura din formă şi toarnă peste ea o cremă englezească făcută cu 500 g lapte, 50 g zahăr şi 1 ou.
Budinca reginei
100 g unt, 100 g zahăr pisat, 100 g făină, 300 g lapte, 4 ouă, 100 g fisticuri sau migdale, 100 grame picromigdale.
Bate untul cu zahărul vreo 5 minute adaugă făina subţiată în lapte fiert dar nu prea cald. Fierbe la foc do¬mol, amestecând bine până ce totul va forma un fel de cocă moale. Când amestecul e călduţ pune gălbenuşurile, apoi albuşurile bătute tare.
Curăţă migdalele, usucă-le, pisează-le, pisează şi picromigdalele. Amestecă-le acestea două şi stropeşte bine păreţii unei forme unse cu unt. Umple forma cu un strat de cremă, apoi alt strat de migdale şi pricromide şi tot la fel mereu până s-a sfârşit materialul.
Să coacă la „bain-marie“ 45 minute.
Se serveşte cu o cremă oarecare.
Budincă britanică
Unge uşor cu unt tartine de franzelă albă fără coajă, pune deasupra marmeladă de caise or dulceaţă de vişine. Aşează-le în fundul unei forme bine untate. Presară deasu¬pra stafide, pune alt rând de tartine, iarăşi stafide şi aşa mereu până sus. Să rămână gol un sfert al formei.
Forma umple-o cu crema următoare: 500 g lapte şi 2 ouă bătute bine. Lasă până se îmbibă bine franzelele, apoi presară bucăţelele de unt.
Coace la cuptor încercând, din când în când, cu un cuţit. Când cuţitul va ieși curat scoate din formă şi lasă să se răcească.
Toarnă deasupra un sos de fructe.
Budincă cu griș

Fierbe 250 g lapte şi 250 g apă. Toarnă, ca ploaia, 50 până la 100 g griş sau tupioca, amestecă mereu. Înainte de a da la masă amestecă zahăr, cât vrei să fie de dulce şi un gălbenuş de ou.
Amestecă cu un pămătuf de sârmă.

Budincă cu orez
Ia 50 până la 100 g orez de fiecare persoană. Spală-l. Fierbe o jumătate ceaşcă de apă şi 3 ceşti de lapte. Adaugă orezul. Amestecă timp de 10 minute şi lasă să fiarbă 2 ore la colţul maşinii amestecând foarte uşor cu o lingură de lemn pentru ca orezul să nu se prindă la fund. În momen¬tul de a servi adaugi un gălbenuş de ou şi 2 linguri de za¬hăr. Zahărul să-l pui înainte de a pune oul.
Budincă cu castane
Ia un kilogram de castane, curăţă-le de coajă, pune-le în apă fierbinte până la un clocot, scoate-le pieliţa apoi fierbe-le în apă.
Retrage-le, scurge-le de umezeală, pune-le în piuliţa de marmură cu 100 g unt, 100 g zahăr, un g vanilie pisată şi 3 gălbenuşuri de ouă.
Când s-a răcit bine răstoarnă în farfurie și servește.
Dacă vrei budinca caldă, cele 100 g unt să le pui cu apă de flori și un sirop de zahăr, iar de vrei budinca rece să suprimi untul.
Budincă cu vin

Înfierbântă 15 g unt într-o tigaie, pune şi pesmet pisat să se umfle.
Apoi pune 150 g vin alb ca să fiarbă, amestecă-l cu untul şi pesmetul şi lasă să se răcească. Pune deasupra 25 g unt şi freacă-l cu 8 ouă întregi, 4 gălbenuşuri, unul după altul, coaja de la o lămâie şi 60 g zahăr. Amestecă bine. Ia spuma, unge apoi o formă cu unt şi pesmet pisat şi pune la cuptor cât trebuie.

Budincă cu castane (pariziana)
Pune la cuptor, după ce le-ai crestat, 500 g castane. Le cureți ușor. Le pui să fiarbă până ce se moaie şi le poţi trece prin sită. Pune într-o cratiţă o mare bucată de unt, piureul de castane cu puţin lapte cald şi adaugă 3 gălbenușuri de ouă bătute cu 125 g zahăr. Amestecă ca pentru o cremă.
Adaugă puţină vanilie. Toarnă totul într-o formă de şarlote unsă cu zahăr caramelizat nu prea tare. Pune să se coacă 40 de minute la cuptor şi în „bain-marie“. Scoţi prăjitura din cuptor şi o laşi să se răcească în apa în care s-a copt. Când s-a răcit bine, scutură forma şi vezi dacă budinca se desprinde uşor.
Apoi o răstorni pe o farfurie şi o serveşti cu un sos de 500 g lapte zaharat amestecat cu 3 gălbenuşuri de ouă.