Cafeaua turcească se fierbe în ibric, fie la foc pe maşina de gătit, fie la maşina specială de spirt. Adevărata cafea turcească se fierbe însă pe spuză de cărbuni. Pentru o cafea potrivit de tare şi de dulce, se socoteşte o linguriţă de cafea şi o bucăţică de zahăr de fiecare ceaşcă.
Se pun într-un ibric potrivit de mare atâtea ceşti de apă rece câte dorim să facem de cafea. Se pune zahărul şi cafeaua, de bună calitate, de preferinţă 2—3 feluri amestecate. Se lasă să dea câteva clocote, până se face caimacul, amestecând uşor ca să nu dea în foc. Se ia caimacul cu linguriţa şi se pune prin ceşti. Când cafeaua e fiartă se dă deoparte, turnând deasupra câteva picături de apă rece şi se ţine aşa o clipă, ca să se limpezească. Se toarnă în ceşti şi se serveşte fierbinte.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti