
4 cartofi, 100 g şuncă slabă sau salam de şuncă puţin picant, 1 ceapă, pătrunjel tocat, 1 lingură de unt, 1 ceaşcă de smântână.
– Se curăţă cartofii, se spală şi se taie în două pe lung. Cu vârful unui cuţit ascuţit se golesc cartofii păstrând o coajă groasă de 1 cm. Se spală jumătăţile de cartof astfel golite şi se scurg.
– Din miez de cartof, salam de şuncă sau şuncă slabă tăiată fâşii subţiri, ceapă tocată fin, verdeaţă – de preferinţă pătrunjel sau mărar – tocată mărunt şi o lingură de smântână se pregăteşte un amestec pentru umplutură.
– Amestecul se sărează uşor şi se foloseşte imediat: se ia cu lingura, se pune în jumătăţile de cartofi, se bombează cu mâna şi se aşază unele lângă altele într-o cratiţă unsă cu unt. Dacă nu se poate găti la cuptor se pune cratiţa pe o tablă aşezată peste flacăra aragazului. Se acoperă numai după ce s-a pus în cratiţă o ceaşcă de apă caldă şi puţină sare.
– După jumătate de oră se încearcă învelişul de cartof.
– Se pune smântână şi se mai lasă un sfert de oră pe foc. Mâncarea se serveşte caldă, cu pâine proaspătă.
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92