
Ingrediente pentru Cașcaval:
4 kg lapte dulce (nefiert);
3 kg brânză dulce (fără cheag);
3 ouă;
250g unt sau margarină;
1,5 linguriță bicarbonat de sodiu;
3 lingurițe de sare nu prea pline.
Mod de preparare:
Se pune laptele la fiert, când începe să fiarbă se toarnă imediat peste brânza frământată, se amestecă bine până se alege zerul și se pune la scurs. Brânza scursă bine se dă prin mașină, se adaugă sarea, 2 ouă, 1 linguriță bicarbonat după care se amestecă bine.
Separat în alt vas se pune untul sau margarina la topit în bain – marin. Când s-a topit se pune brânza amestecată cum s-a arătat mai sus. Se amestecă continuu până rezultă o pastă omogenă. Se adaugă jumătatea de linguriță de bicarbonat, apoi oul (1). Se amestecă încă puțin, cam 5 minute, după care se pune în forme și se lasă până se întărește. Poftă bună!