
500 g carne, 1 morcov, 1 1/2 — 2 litri de apă, 1 ceapă, 1 pătrunjel sau 1 ţelină, sare după gust.
Se poate utiliza orice fel de carne. Aceasta se spală, se dă prin maşină; oasele se sparg. Peste toate se toarnă apă rece şi se lasă deoparte 20—30 de minute. Se pun la fiert fără să se sehimbe apa. Legumele se spală şi se taie rondele. Jumătate din ele se fierb împreună cu o jumătate din cantitatea de concentrat. Cealaltă jumătate se călesc uşor în grăsime. Se adaugă şi ele, apoi restul de concentrat şi se lasă să fiarbă 20 de minute. Se pune sare. Se fierbe la foc încet încă 30—40 de minute. Se strecoară şi se foloseşte ca bulion de carne. Carnea poate fi întrebuinţată ca umplutură pentru plăcinte.
Almanahul Ambianţei, editat de revista Steaua, revistă lunară a Uniunii Scriitorilor din România, Întreprinderea Poligrafică Cluj, 1990