
Ingrediente:
-2 căni cu apă plată
-1 cană ulei vegetal
-1 cană zahăr tos
-coaja şi sucul unei lămâi
-coaja şi sucul de la 1/2 portocală
-25 gr. drojdie de bere – proaspătă
-un praf de sare
-1 linguriţă bicarbonat de sodiu alimentar
-un vârf de cuţit de şofran
-50 gr pudră de cacao
-un baton de vanilie
-făină aprox. 1 kg.
Pentru umplutură:
-fructe deshidratate
-rahat
-nuci macinate (daca folositi nuci, mai aveti nevoie de zahăr)
-coaja şi suc de portocala
-scorţişoară
-zahăr vanilat
Mod de preparare:
Aluatul se pregăteşte astfel: se amestecă în următoarea ordine: apa, sucul de lămaie şi de portocală, bicarbonatul, drojdia sfărâmată cu mâna, coaja de lămâie şi de portocală, şofranul, zahărul, uleiul, sarea. Se amestecă fiecare ingredient pe măsură ce se adaugă până la omogenizare, apoi se continuă cu următorul ingredient. Se adaugă făina şi se amestecă întâi cu lingura, apoi cu mâna, până când se obţine un aluat care se frământă 5-10 minute.
Se opreste 1/4 din acest aluat care se amestecă cu pudra de cacao. Cele două aluaturi se pun la crescut, acoperite cu un ştergar de pânză, într-un loc călduţ, până când îşi triplează volumul.
Cât timp creşte aluatul, măcinaţi nucile şi amestecaţi-le cu puţin suc de portocală, scorţişoară, zahăr vanilat şi zahăr după gust.Tăiaţi fructele şi rahatul cubuleţe. Când aluatul şi-a triplat volumul, se împarte în două şi se întinde o foaie de lăţimea tăvii de copt şi cât mai subţire.
Peste ea se întinde (numai pe 2/3 din suprafaţă) foaia cu cacao, se pune umplutura şi se taie fâşii restul aluatului alb apoi se rulează cu umplutura în interior şi se răsucesc fâşiile peste sulul format.
Se pune în tăvi, îmbrăcate cu hârtie de copt şi se lasă să mai crească.
Se unge cu ulei şi se pune la copt în cuptorul preîncălzit. Se coace aprox. 45 de minute. Cozonacul cald, se unge cu miere şi se presară cu nucă măcinată amestecată cu zahăr sau se pudrează cu zahăr vanilat. Cana cu care măsurăm totul are 200 ml. Din aceste cantităţi se obţin doi cozonaci.
Reţete de post