
Ingrediente:
-varză dulce
-sare, piper, ulei pentru călit varza
-300 gr. făină
-15 gr. drojdie
-apă
-sare
-ulei pentru uns.
Mod de preparare:
Varza se razuieste pe razatoarae mare, se sărează , se stoarce se pune la călit pe un pic de ulei şi se condimentează cu sare şi piper după gust. Se ţine la călit pe foc mic până se înmoaie varza.
Aluatul se face din 350 gr făină. Se dizolvă drojdia într-un pic de apă călduţă în care am pus 1/4 sfert de linguriţă de sare şi se amestecă cu un pic de făină . Se lasă să dospească şi apoi se mai adaugă un pic de apă călduţă treptat până s-a încorporat bine toată făina şi am obţinut un aluat nici prea moale, nici prea tare. Se frământă aluatul până a facut beşici , apoi se adaugă 1 lingură mare ulei şi continuăm frământatul până a început din nou să facă aluatul beşici. Punem la dospit cca. 1/2 oră.
Întindem aluatul pe o planşetă presărată cu făină, cu mâna, tăiem pătrăţele şi punem câte o lingură de varză călită ( la câteva se poate pune dulceaţă de prune. Le pliem şi cu o furculiţă presăm marginile bine. Le aşezăm într-o tavă unsă cu puţin ulei, le ungem şi pe ele cu ulei deasupra şi le dăm la cuptor până se rumenesc frumos. La început , până creşte aluatul, lasaţi la foc mai mare , apoi reduceţi focul la minim.
Se scot de la cuptor, se acoperă cu un prosop şi se pune deasupra o pungă şi se lasă aşa un timp până se răcesc un pic.
Reţete de post