
Ingrediente pentru 12 porţii de Cremşnit: 250 g margarină, 250 g smântână; 600 g faină, 350 g zahăr, 150 g faină (pentru cremă), 50 g zahăr pudră; 1 l lapte, 8 ouă, 1 sticluţă de esenţă de vanilie, 2 g sare.
Mod de preparare Cremşnit:
o Făina se amestecă cu un praf de sare, smântână.
o 2 ouă şi jumătate din margarină înmuiată pe foc, apoi se frământă un aluat tare, ce se lasă la rece o oră.
o După aceea se frământă cu restul de margarină; se împătureşte şi se mai lasă o oră la rece. Apoi se împarte in 4 părţi şi se întina foi groase de 1 cm ce se coc pe fundul unei tăvi presărată cu faină.
o Se bat 6 gălbenuşuri până când devin ca o cremă spumoasă. Continuând operaţia, se adaugă zahărul şi se toarnă făina în ploaie.
o Se adaugă un praf de sare, laptele cald şi esenţa de vanilie, amestecând încet, ca să nu se taie ouăle. Se pune cratiţa cu cremă pe foc şi se amestecă încet, ca să nu se prindă pe vas. Când devine ca o smântână groasă, crema se lasă să se răcească. apoi se adaugă cele 6 albuşuri rămase, bătute spumă tare.
o Crema se pune în strat gros, între 2 foi. Se lasă pe platouri separate; se taie abia a doua zi, când foile se înmoaie uşor şi nu se mai sfărâmă.
o Cremşnitul se taie în pătrate; se pudrează cu zahăr pudră şi se decorează după preferinţe.