500 g cartofi, 2 ouă, 2-3 linguri făină, sare, prune (cam 500 g), 3 linguri unt, 2 linguri pesmet, 1/2 pahar zahăr pudră.
Se prepară la fel ca găluştele cu prune. Se vor alege caise mici, coapte şi tari:
Cartofii bine spălaţ i se pun la fiert în coajă. Când sunt gata, se curăţă şi se strivesc cu presa de strivit cartofi sau, în lipsa acesteia, se dau prin maşina de tocat carne. Pasta de cartofi se pune Într-un castron şi se amestecă cu ouăle, făina, o linguriţă de zahăr şi puţină sare.
Se face din această compoziţie un sul gros de trei degete, din care se taie bucăţi de grosimea unui deget. Fiecare bucăţică se întinde cu mâna şi în ea se înfăşoară câte o caisă fără sâmbure, se rotunjeşte frumos cu mâna muiată în făină.
Când toate găluştele sunt gata, se fierb în apă sărată clocotită. Când găluştele se ridică la suprafaţa apei sunt fierte.
Se scot încet cu lingura de spumă şi se tăvălesc în pesmet rumenit în unt, astfel ca fiecare găluşcă să se îmbrace frumos în pesmet.
Se aşază pe farfurie şi se presară cu zahăr pudră vanilat.
Carte de bucate, Maria Deleanu