Ingrediente
♦ 250 g fasole
♦ 3 linguri untdelemn
♦ 1 ceapă de apă
♦ 1 căpăţână usturoi
♦ sare, după gust
♦ 1 linguriţă zeamă de lămâie
♦ 3 – 5 măsline
♦ 1 linguriţă pătrunjel verde tocat
Preparare
Se alege fasolea, se spală, se pune la înmuiat, peste noapte, în apă caldă, a doua zi se aruncă apă, se clăteşte tot cu apă caldă şi se pune la fiert în apă puţină. Când a început să se sfărâme se ia de pe foc, se scurge de apă şi se trece prin mixer sau se sfărâmă cu telul de făcut pireu, până nu mai rămâne nici un bob întreg. Se adaugă sare şi se freacă în continuare cu o lingură de lemn. Se pune untdelemnul picătură cu picătură şi se freacă până se albeşte. Ceapa se spală, se curăţă, se dă pe râzătoare; usturoiul se curăţă, se zdrobeşte până se face pastă; se amestecă amândouă cu fasolea. Se adaugă zeama de lămâie şi se freacă totul până se obţine o pastă omogenă. Se serveşte rece, ca aperitiv, pusă în castroane ori pe pâine, ornată cu măsline tăiate feliuţe sau cu pătrunjel tocat.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press