
Ingrediente pentru Jeleu de cafea: 5 gălbenuşuri, 500 g lapte, vanilie (1/2 baton), 4 linguri zahăr pudră, 8 foi gelatină, 1/2 ceşcuţă cafea neagră foartă concentrată strecurată, ulei.
Se pune la fiert laptele cu vanilia. După ce dă un clocot, se dă la o parte şi se acoperă. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi se toarnă treptat în laptele cald, amestecând mereu în aceeaşi parte. Se pune la foc şi se amestecă până ce se îngroaşă. Când se răcoreşte puţin, se adaugă cafeaua şi gelatina dizolvată în câteva linguri de apă caldă; se amestecă şi se pune într-o formă unsă cu ulei. Se ţine la rece. Înainte de a servi, se introduce forma într-un vas cu apă fierbinte (numai pentru un moment) şi se răstoarnă pe farfurie.
Maria Deleanu, Carte de bucate