Pentru această pască, foarte gustoasă, umplutura se face din 3 compoziţii: de nuci, de mac şi de fructe.
Umplutura de nuci. Se trec 1/4 kg. de nuci curăţate prin maşină, se amestecă cu 3—4 albuşuri bătute spumă, şi cu zahăr vanilat după gust.
Umplutura de mac. Se spală 1/4 kg de mac, se usucă, şi se pisează în piuliţă de marmoră. Se pune la fiert cu câteva linguri de lapte, zahăr după gust, vanilie şi 50 gr. unt proaspăt. Când e bine scăzut, se lasă să se răcească, se adaugă puţină coajă rasă de lămâie, şi un pumn de stafide fără sâmburi.
Umplutura de fructe. Se iau 100—150 gr. de fructe zaharisite, sau fructe din dulceaţă, ca vişine, cireşi, prune, caise verzi şi coapte, gutui, portocale etc. Se scurg bine de zeama, fructele mari se tae bucăţi mici şi se stropesc cu o lingură, două de rom. Se adaugă câteva migdale curăţate de coajă, şi tăiate în lung.
Din aluatul de cozonac se întinde o foaie de vreo 1/2 cm. grosime, şi se îmbracă o formă de pască de mărime potrivită, ridicând puţin marginile aluatului pe pereţii formei. Se în¬tinde umplutura de nuci într-un strat de grosimea degetului. Deasupra se aşează o foaie de aluat întinsă subţire, peste care se pune umplutura de mac. Urmează o altă foaie de aluat, fructele zaharisite, şi în sfârşit o ultimă foaie de aluat. Aceasta se unge cu ou, se presară migdale curăţate şi tăiate în lung şi zahăr grunzuros. Se coace la foc potrivit cel puţin o oră.

Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *