Ingrediente pentru Plăcintă cu dovleac (12 porţii)
-1 kg dovleac
-50 g griş sau pesmet
-4 linguri zahăr vanilat
-1 cană apă
-1 linguriţă sare
-făină
– ulei cca. 100 ml.
Făina, sarea şi apa se amestecă, frământări du-se bine. Se obţine o cocă vârtoasă, din care se întinde o foaie groasă cam de 1 cm. Peste această foaie se întinde cu lingura o pastă obţinută din 2 linguri făină, amestecate cu 100 g ulei. Se rulează şi se lasă pe masă, la temperatura camerei, cam 30 minute.
Între timp, pregătim dovleacul. Îl curăţăm de coajă şi seminţe, îl spălăm, îl tăiem bucăţi, pe care Ie radem pe răzătoarea mare. Apoi amestecăm dovleacul ras cu griş sau pesmet, zahăr şi zahăr vanilat.
Din ruloul de cocă pe care îl avem tăiem patru bucăţi egale. Luăm pe rând câte una din cele patru bucăţi de cocă, din care întindem o foaie de cea 20/35 cm. Pe una din marginile acestui drepmnghi, în lungime, aşezăm 1/4 din compoziţia de dovleac şi o uniformizăm cu lingura. Foaia sc rulează cu atenţie şi se aşază în tavă. Ruloul obţinut se presează la fiecare capăt şi se ridică puţin în sus pe marginea tăvii pentru a nu curge compoziţia de dovleac. La fel se procedează cu restul de cocă; obţinem patru rulouri pe care le aşezăm pe rând în tavă. Se dă tava la cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu. Plăcintă cu dovleac este gata în 40-50 minute.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa