Ingrediente
Pentru foi: 1 pachet margarină Unirea, 150 ml apă, 20 g drojdie, 1 praf de sare, 1 linguriţă miere, făină cât cuprinde.
Pentru umplutură: 2 kg dovleac, dat prin răzătoarea mare, 250 g zahăr, 3 pliculeţe zahăr vanilat, 1 linguriţă scorţişoară.
Mod de preparare
Dovleacul se curăţă de coajă şi de seminţe, se da prin răzătoarea mare, se amestecă cu zahărul şi mirodeniile. Se pune într-o cratită si se înăbuşă, amestecând din când în când. Dupa aceea, se lasă la răcit. Pentru aşezarea şi coacerea plăcintei:
– aluatul se împarte în două jumătăţi. Din prima jumătate, pe o planşetă presărată cu făină, se întinde o foaie de mărimea tăvii în care se coace plăcinta. Se aşază în tavă, în care a fost pusă o hârtie pentru copt. Deasupra se pune un strat de umplutură, care se uniformizează pe toată suprafaţa. Se presară cu stafide. Peste stratul de umplutură se pune foaia preparată din restul de aluat. Se introduce în cuptorul încălzit şi este gata când începe să se rumenească pe deasupra. Timpul de coacere este de aproximativ 40-45 de minute. Se scoate tava din cuptor, se înveleşte cu un prosop curat de bucătărie şi sejasă să se odihnească 30 de minute. Se presară cu zahăr pudră, se taie în bucăţi şi se aşază pe platou.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob