Aluatul: 200 g făină, 1 lingură untură, 1/2 pahar caimac sau smântână, un praf de sare. Umplutura: 1 l lapte îndoit cu apă, 100 g zahăr vanilat, 109 g griş, 1 gălbenuş, sare.
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune untura, caimacul şi un praf de sare. Se frământă aluatul şi se lasă un sfert de oră la rece.
În acest timp se face umplutura: se fierbe laptele amestecat cu apă şi cu zahărul vanilat. Când fierbe laptele, se toarnă grişul încet, să cadă în ploaie, amestecând mereu, să nu se formeze cocoloşi. Se dă la o parte şi după ce s-a mai răcorit, se amestecă cu un gălbenuş. Se împarte aluatul în două. Se întinde o foaie de mărimea tăvii în care se coace plăcinta, se aşază în tavă, deasupra .se pune grişul întins în strat de grosime cât mai egală, iar peste griş se aşază a doua foaie de aluat. Se coace la foc potrivit. După ce s-a răcorit, se taie bucăţi şi se pudrează cu zahăr.
Sanda Marin, Carte de bucate, Editura Cartea Românească, Bucureşti