Ingrediente
Pentru foi: 250 g margarină vegetală Unirea, 15 g drojdie, 150 g apă călduţă, sare, făină cât cuprinde.
Margarina se frământă cu apa călduţă în care am dizolvat drojdia, un praf de sare şi făină cât cuprinde. Se obţine un aluat de consistenţă potrivită, care se ţine la crescut o oră.
Pentru umplutură: 1,5 kg praz, 600 g brânză dulce, 2-3 ouă, sare, ulei.
Mod de preparare
Se taie partea albă a prazului în rondele subţiri, după ce, în prealabil, a fost curăţat şi spălat. Se pune să se înăbuşe bine la foc mic, amestecându-se din când în când până ce rondelele încep să se îngălbenească, după care compoziţia se dă la o parte să se răcească. După ce s-a răcit, se adaugă ouăle bătute spumă, brânza dulce şi se potriveşte de sare. Se ia tava de plăcinte în care se aşază o hârtie pentru copt şi se pune câte o foaie pe toată suprafaţa tăvii. Se pune jumătate din compoziţie, şi se întinde uniform. Se pune a doua foaie şi iar compoziţie, şi iar foaie. Se introduce plăcinta în cuptorul încins dinainte şi se coace până se rumeneşte frumos.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob