Ingrediente
1 kg spanac, 500 g brânză de vaci, 2 ouă, sare, 2 linguri ulei. Pentru foi: 1 pachet margarină vegetală, drojdie cât o nucă, făină, 1 linguriţă miere, 150 g apă călduţă.
Mod de preparare
Pentru foi: se pune margarina într-un castron mai mare, drojdia se amestecă cu o linguriţă de miere, peste care se pun aproximativ 150 g apă călduţă. Se frământă bine cu margarina şi făină cât cuprinde, pentru a obţine un aluat. După aceea, se lasă la crescut circa 40 de minute. între timp, se pregăteşte umplutura.
Apoi se pregăteşte spanacul: spanacul se pune la fiert în apă clocotită cu sare, după ce, în Prealabil, a fost curăţat şi spălat în mai multe ape. Se fierbe circa 10 minute. Se strecoară şi se pune în blender cu laptele pentru a deveni o pastă fină (dacă este necesar se pune şi puţină zeamă în care a fiert spanacul).
După ce s-a scurs bine şi s-a răcorit, se taie mărunt şi se amesteca cu brânza, cu ouăle bătute bine si cu uleiul. Aluatul obţinut se împarte în trei părţi egale. Se ia pe rând câte una din cele trei părţi de aluat şi se întinde o foaie dreptunghiulară, cât se poate de subţire.
Foaia se aşază în tava de la cuptor, în care am pus o hârtie pentru copt, se aşază jumătate din compoziţie şi se uniformizează cu furculiţa. La fel se procedează şi cu cea de-a doua foaie, peste care se aşază restul de compoziţie, iar deasupra se pune ultima foaie. Se dă la cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu. Plăcinta este gata în 40-50 de minute.
Rețete culinare pentru fiecare zi, Elena Iacob