Ingrediente
♦ 10 linguri sifon (apă minerală)
♦ 10 linguri untdelemn
♦ 10 linguri zahăr
♦ 1 linguriţă amoniac, stins cu oţet
♦ 1 linguriţă zahăr pudră
♦ făină, cât cuprindeCrema I
♦ 4-6 linguri nuci, tocate mărunt (sau măcinate)
♦ 3-4 linguri gem (gros) caise (ori căpşuni, zmeură)
Crema II
♦ 2 pachete margarină vegetală
♦ 6 linguri zahăr (sau mai multe după gust)
♦ 1 lămâie (pentru zeamă şi coajă)
♦ 7 linguri griş
Preparare
Aluatul
Din untdelemn, sifon, zahăr şi amoniac, amestecate bine, peste care s-a pus făina în ploaie, se prepară un aluat care se coace, în foi de grosimea unui deget, într-o tavă unsă cu untdelemn.
Crema I
Totul se amestecă până se face o pastă perfect omogenă.
Crema II
Margarina înmuiată se amestecă cu zahăr, se adaugă grişul fiert, zeama de lămâie şi coaja de lămâie tăiată mărunt. Se amestecă bine până s-a omogenizat.
Plăcinta
Pe prima foaie de prăjitură se pune un strat din crema I. Pe a doua foaie se pune crema II, preparată ca mai sus, pe a treia foaie iarăşi crema I. Se acoperă cu a patra foaie, şi se presară zahăr pudră. Se serveşte după 6-7 ore.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press