3-4 cartofi mari, 1 morcov, 1 ceapă, 1 lingură de unt, 1 roşie mare, 1/2 ţelină, 1 ardei gras, sare, 1/2 l borş, 1 pahar de smântână, leuştean tocat, 2 cârnaţi.
– Se pune pe foc o oală cu apă socotind persoanele care vin la masă. ( and apa dă în fiert, se pun cartofii spălaţi şi tăiaţi cubuleţe, morcovul, ardeiul, ţelina curăţate şi tăiate fideluţă, ceapa tocată fin. Se fierbe mâncarea acoperit după ce s-a pus la fiert şi untul. (Când untul lipseşte se pune în supă ulei, dar acesta se adaugă numai când se stinge focul)
– După jumătate de oră se pune roşia curăţată de coajă şi tăiată felii subţiri, se mai fierbe mâncarea 5 minute, după care se acreşte cu borş fiert separat.
– Cârnaţii se taie felii subţiri şi se rumenesc două minute în cratiţă IM ulei. Se pun în oala cu borş odată cu leuşteanul tocat.
– Se stinge focul, se lasă să se răcorească un sfert de oră, apoi se drege cu smântână.
– Borşul de cartofi se serveşte cald sau rece, cu pâine proaspătă.
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92