200 g de carne, 4-5 dovlecei mijlocii, 1 ceapă, verdeaţă tocată, 1 roşie, 1 ardei, 3 linguri de orez, 1 felie de pâine, 1/21 de borş, sare.
– Se spală carnea, se curăţă de vene şi pieliţe şi se dă prin maşina de tocat.
– Se amestecă peste carne: ceapa şi verdeaţa tocate fin, orezul ales şi spălat în două-trei ape, o felie de pâine bine fărâmiţată şi o roşie curăţată de coajă şi tăiată cuburi mici.
– Se sărează amestecul şi se omogenizează.
– Dovleceii se curăţă de coaja albă şi se spală.
– Se taie căpăcele la capete, se golesc de seminţe cu un cuţit cu lama subţire şi se umplu cu amestecul de carne.
– Se pune un litru de apă într-o oală mai mare şi se pun dovleceii numai când apa s-a încălzit.
– Se fierbe mâncarea la foc potrivit 3 sferturi de oră împreună cu ardeiul tăiat mărunt şi cubuleţele de dovlecel (căpăcelele). După gust se poate fierbe şi o roşie tăiată felii subţiri.
– Se acreşte cu borş fiert separat şi se parfumează cu verdeaţă tocată. (De regulă la borşuri se foloseşte leuşteanul).
– Se clocoteşte încă un minut şi se stinge focul.
– Se serveşte cald, în fiecare farfurie punându-se un dovlecel şi borş după dorinţă. Este bună pâinea veche de o zi.
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92