200 g carne de vită, 1 ceapă, 3-4 căţei de usturoi, cimbru, 1 lingură de ulei, 1 ou, mentă pisată, 1 chiflă pentru fiecare copil, sos picant de roşii, frunze de salată, castravete murat.
– Se toacă de două ori carnea împreună cu ceapa. Se pun în castron adânc, se condimentează cu frunze de mentă şi de cimbru tocate fin sau frecate între degete (când sunt uscate).
– Se sărează după gust, se pune oul, apoi usturoiul tocat fin.
-Amestecul se omogenizează, apoi se porţionează în forme rotunde.
sau pătrate care se pun în congelator pentru 3-4 ore.
(Hamburgerii trebuie să conţină 3% grăsime. Dacă se foloseşte came fară pic de grăsime se adaugă o lingură de ulei în compoziţie).
– Porţiile de came se prăjesc, cât sunt congelate, în ulei fierbinte.
– Se scot, se scurg, apoi se pun între feliile chiflelor.
– Se taie o chiflă în două fără să se desprindă feliile.
– Se pune o frunză de salată la baza feliei de jos, se pune carnea, de¬asupra se pun feliile de castravete murat tăiate foarte subţiri. Se acoperă totul cu sos picant de roşii şi se serveşte hamburgerul.
Sosul picant se obţine astfel: 1/2 1 suc de roşii se pune să scadă la foc mic împreună cu: 2 linguri de muştar, patru linguri de zahăr, două linguri de oţet, cimbru tocat fin. Este gata când arată ca o smântână groasă. Se poate păstra la rece o săptămână.
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92