
1 corn sau 1/2 baton (sau 2 felii de pâine proaspătă); 2 felii de şuncă de Praga sau orice şuncă slabă, 2-3 sardele, 2 linguri de unt, 1/2 ceapă mică sau 3-4 fire de ceapă verde.
– Se toacă şunca mărunt, la fel se procedează cu sardelele (după ce acestea se curăţă de oase), se pun în farfurie adâncă peste unt. Se freacă spumă şi se potriveşte amestecul de sare.
– Ceapa se toacă fin (se freacă uşor cu sare, se spală cu apă rece) şi se pune peste amestecul de mai sus. Se omogenizează amestecul şi se fac tartine cu pâine prăjită. Se ornează cu felii de roşii, castravete crud sau ardei gras şi se servesc lângă ceai de fructe de pădure bine îndulcit.
Ceaiul de plante se dă copiilor numai sub formă de infuzie: se pune apa la fiert şi, când dă în clocot, se pune 1 plic (o doză) de mentă şi o doză de sunătoare. Se acoperă vasul (cele 2 doze sunt de ajuns pentru 1 litru de ceai) pentru zece minute, după care ceaiul se pune în căni, se îndulceşte, se parfumează cu zeamă de lămâie, de portocală sau cu sirop de fructe şi se dă copilului atât de cald cât poate să-l consume.
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92