1/2 kg fasole verde, 1 scrumbie sau stavrid afumat, 2 roşii, 1 castravete acru, 10 măsline, 2 ouă fierte tari, sare, 2 linguri de ulei, 1 lingură de oţet de mere, verdeaţă tocată.
– Se curăţă fasolea de vârfuri şi de codiţe, se fierbe în apa care clocoteşte. Se pune să fiarbă doar o cană de apă pentru că fasolea conţine 85% apă. Se fierbe acoperit 1/2 oră.
– Într-un castron mare se taie felii subţiri şi castravetele, peştele curăţat de oase, măslinele şi un ou.
– Când fasolea e gata, se scurge şi se răceşte, se pune în castron peste amestecul de peşte şi se amestecă uşor cu o furculiţă inox umblând de jos însus.
– Se amestecă: ulei, oţet, sare şi verdeaţă tocată fin într-o farfurie, se răstoarnă peste fasole. Se ornează cu roşii felii şi felii subţiri de ou tot castronul de salată.
– Se ţine la rece o oră, apoi se serveşte ca aperitiv la masa principală sau ca felul întâi la masa de seară.
Carte de bucate pentru copii, Maria Cristea Şoimu, Editura Ametist 92