
20 porţii:
-12 cartofi de mărime mijlocie
-8 morcovi mari
-5 rădăcini pătrunjel
-2 păstârnaci
-1 ţelină mijlocie
-3 gălbenuşuri
-250 ml ulei
-100 g mazăre fiartă;
-100 g măsline;
-sare;
-400 g castraveţi muraţi (cam 8 bucăţi de mărime medie) sau gogoşari muraţi.
Morcovii, pătrunjelul, păstârnacul şi ţelina se curăţă, se spală şi se pun la fiert în 6 litri apă clocotită. Cartofii de asemenea, curăţaţi de coajă şi spălaţi, se pun la fiert întregi, la 10 minute după ce am pus rădăcinoasele. Lăsăm să mai fiarbă 25 minute, la foc mic. Apoi strecurăm supa, fără să o aruncăm (adăugăm tăiţei sau găluşte de griş şi avem cea mai delicioasă supă), iar legumele fierte le punem cu grijă într-o tavă întinsă sau pe un platou, pentru a se răci.
În timp ce legumele fierb, pregătim maioneza din cele 3 gălbenuşuri de ou şi ulei; tăiem murăturile în cubuleţe mici -0,5/0,5 cm).
Legumele fierte, răcite bine, de asemenea le tocăm cubuleţe mici. La urmă de tot amestecăm legumele, murăturile, măslinele şi mazărea cu maioneza. Aşezăm salata de boeuf frumos pe un platou şi o ornăm cu măsline, bucăţele de gogoşar roşu, frunze de pătrunjel.
Reţete pentru familia noastră, Elena Opriţa