Ingrediente
♦ 1 ceaşcă, fasole boabe, albe
♦ 1 ceapă mică
♦ 1-2 căţei de usturoi
♦ o jumătate linguriţă chimen
♦ sare, după gust
Sosul
♦ oţet, sare, după gust
♦ 1 lingură untdelemn
♦ o jumătate de ceapă
♦ 2-3 linguri zeamă de fasole (rece)
♦ apă, cât să diluăm oţetul
Preparare
Fasolea boabe se alege, se spală, se pune peste noapte la înmuiat în apă rece. Se fierbe în această apă adăugând ceapa, usturoiul, chimenul, în afară de sare. Se fierbe totul timp de o oră, având grijă ca fasolea să nu devină sfărâmicioasă. Se adaugă sare şi se lasă să se răcească. Apoi se strecoară şi peste ea se toarnă sosul. Se lasă „să tragă” o jumătate de oră înainte de-a o servi.
Sosul
Se curăţă ceapă, se dă pe răzătoarea mică, se freacă bine cu untdelemn, se adaugă oţetul diluat cu apă,se subţiază totul cu zeama de fasole.
Carte de bucate pentru zilele de post de Maica Lucia Nedelea, Gemma Press