Șalău cu vin alb, șalăul cu pătrunjel, șalău prăjit extra
Șalău cu vin alb
Fierbe şalăul de mărime mijlocie în 35 g unt şi 400 g vin alb, sare şi piper.
Să fiarbă cu foc sus şi jos 20 minute.
În altă cratiţă faci un sos cu 25 grame unt şi 25 grame făina, să acopere peştele, sare, piper şi zeama unei jumătăţi de lămâie. Amestecă, adaugă sare, piper și 300 g apă. După 20 de minute de fierbere, toarnă lichidul şalăului în acest sos. Amestecă sosul cu lingura de lemn afară de maşină si când untul e topit, toarnă-l peste peşte şi serveşte.
Șalăul cu pătrunjel
Pune şalăul într-o cratiţă sau o tavă cu: 30 g unt, sare, zeama unei lămâi, 100 g apă.
Să fiarbă cu foc sus şi jos.
Prepari acelaş sos ca şi pentru şalăul cu vin alb.
După 20 minute pui lichidul în care a fiert şalăul în sos, adăugând 60 g unt şi o lingură de pătrunjel tocat.
Amesteci, afară din maşină, până ce s-a topit untul, şi-l torni peste peşte.
Șalău prăjit extra
Curăţă şalăul, sărează-l, piperează-l apoi toacă mărunt ceapă şi pătrunjel şi acoperă şalăul care va trebui să rămâie astfel o oră. Apoi întorci peştele, îl ţii încă o oră sub această tocătură. Apoi îl cureţi bine de zarzavat, îl tăvăleşti în făină şi îl pui într-o cratiţă în untdelemn spre a se prăji.