Escalop „Franchard”, friptură de viţel pentru bolnavi, viţel cu smântână

Escalop „Franchard”, friptură de viţel pentru bolnavi, viţel cu smântână

Escalop „Franchard”

Iei o bucată de viţel pentru escalopă şi o tai în felii; aceste felii le rumeneşti repede în unt. Din altă parte toci mărunt: asmaţui, pătrunjel, tarhon mult, cimbru şi un căţel de usturoiu. Pui toate acestea lângă viţel, sărezi şi piperezi. Mai pui şi câteva ciuperci spălate cu oţet şi tăiate mai mari.

Legi cu o lingură de făină, amestecând mereu, pentru ca să scadă bine.

La masă adaogi peste escalopă, sosul şi două pătlăgele roşii fierte şi trecute prin sită.

După ce legumele s-au rumenit, le pui deasupra camei, în cratiţă mai adaugi vreo 12 cartofi tăiaţi în bucăţi, stropeşti cu o lingură de făină, sare, piper şi zeamă de carne.

Se face la fel cu carne de berbec.

Acoperi şi laşi să fiarbă până ce e gata.

 

Friptură de viţel pentru bolnavi

Ia o felie de came de viţel, bate-o leag-o să stea rotundă, pune-o într-o cratiţă cu unt şi cu sare, pune-o să se frigă încet la cuptor stropind-o cu zeama ei. Pune-o în farfurie şi toarnă-i deasupra zeama.

 

Viţel cu smântână

Taie in bucăţi mici came de viţel şi pune-o la foc cu unt, sare, şi piper. Acoperă şi pune la foc. Când va fi pe jumătate făcută, adaogă-i 60 g făină, amestecă şi, când faina tinde să se rumenească, toarnă deasupra 50 grame smântână. Să fiarbă pe foc domol şi când dai la masă toarnă sosul prin sită peste carne.

Rețete asemănătoare aici și aici.