
Escalop „Franchard”, friptură de viţel pentru bolnavi, viţel cu smântână
Escalop „Franchard”
Iei o bucată de viţel pentru escalopă şi o tai în felii; aceste felii le rumeneşti repede în unt. Din altă parte toci mărunt: asmaţui, pătrunjel, tarhon mult, cimbru şi un căţel de usturoiu. Pui toate acestea lângă viţel, sărezi şi piperezi. Mai pui şi câteva ciuperci spălate cu oţet şi tăiate mai mari.
Legi cu o lingură de făină, amestecând mereu, pentru ca să scadă bine.
La masă adaogi peste escalopă, sosul şi două pătlăgele roşii fierte şi trecute prin sită.
După ce legumele s-au rumenit, le pui deasupra camei, în cratiţă mai adaugi vreo 12 cartofi tăiaţi în bucăţi, stropeşti cu o lingură de făină, sare, piper şi zeamă de carne.
Se face la fel cu carne de berbec.
Acoperi şi laşi să fiarbă până ce e gata.
Friptură de viţel pentru bolnavi
Ia o felie de came de viţel, bate-o leag-o să stea rotundă, pune-o într-o cratiţă cu unt şi cu sare, pune-o să se frigă încet la cuptor stropind-o cu zeama ei. Pune-o în farfurie şi toarnă-i deasupra zeama.
Viţel cu smântână
Taie in bucăţi mici came de viţel şi pune-o la foc cu unt, sare, şi piper. Acoperă şi pune la foc. Când va fi pe jumătate făcută, adaogă-i 60 g făină, amestecă şi, când faina tinde să se rumenească, toarnă deasupra 50 grame smântână. Să fiarbă pe foc domol şi când dai la masă toarnă sosul prin sită peste carne.