Blanchetă de viţel, ficat de viţel la cratiţă, ficat de viţel cu arpagic

Blanchetă de viţel

O jumătate kilogram de piept de viţel, o tai în bucăţi. Pune-le într-o oală şi toarnă deasupra apa fierbinte până ce carnea e acoperită. Sărezi. După 20 minute scoţi carnea.

Apoi faci sosul acesta:

Pui într-o cratiţă unt cât o jumătate de ou; când s-a topit pune 2 linguri de făină, amestecă cu lingura de lemn şi nu laşi să se rumenească; adaugă 2 pahare de apă, sare, piper şi buchetul fără usturoi.

Când sosul a devenit alifios, pune carnea precum şi câteva ciuperci şi arpagicuri. Aceste două elemente nu trebuie puse decât trei sferturi de oră înainte de a da la masă.

Ficat de viţel la cratiţă

Proporţiile pentru 4 persoane.

Iei o jumătate kilo de ficat, îl tai în felii şi-l pui în cratiţă cu unt cât un ou, dar numai după ce untul s-a topit şi înfierbântat. Sărezi, laşi 15 minute pe foc şi când furculiţa intră uşor în ficat fără să iasă sânge, ficatul e gata.

Serveşte cu un sos maître d’hotel.

 

Ficat de viţel cu arpagic

Un kilogram de ficat îl împănezi cu slănină. Pune în cratiţă unt sau altă grăsime. Când s-a topit pune ficatul şi întoarce-l pe toate părţile spre a se rumeni. Când s-a rumenit scoate-l şi fă în acea cratiţă un rântaş. Apoi pui, când rântaşul e gata, sare, piper, buchetul, bucăţi de morcovi sau carote, o duzină de arpagicuri. Apoi ficatul şi apă astfel ca acesta să fie acoperit pe jumătate.

Să fiarbă cam 2 ore jumătate.

ÎI scoţi pe farfurie şi îl serveşti cu legumele împrejur şi cu sosul turnat deasupra.