Ingrediente:
morcov (2 buc.), praz, pătrunjel, varză (1 -2 frunze), roşii (2-3 buc.), piper, sare, apă, limbă de vacă (500-600 gr.), păstârnac (1 buc.).
Mod de preparare:
Se spala bine limba de mai multe ori în apă caldă, frecând-o cu mălai, pentru a înlătura orice murdărie care se găseşte între porii mari ai limbii. Se clăteşte apoi în apă rece, se opăreşte în apă clocotită şi chiar se lasa să dea 2-3 clocote, după care se jupoaie, înlăturând toată pielita în care este îmbrăcată limba. Limba astfel curăţată şi limpezita în apă rece se aşează într-un vas cu apă fierbinte, la foc. După ce a dat în clocot, se strânge toată spumă care s-a format pe deasupra, apoi se adăuga o lingură de apă rece, care ajută la formarea spumei. Se strânge din nou şi se repetă această operaţie de câte ori este nevoie. Se lasa supa să fiarbă încet, la un foc potrivit, şi, când nu se mai formează spumă, se adăugă ceapă şi zarzavatul curăţat, spălat şi crestat în patru. Se acoperă vasul cu un capac pentru că supa să nu scadă prea mult, lăsând într-o parte o mică deschizătura pe unde să iasă aburii. Roşiile, curăţate de sâmburii şi pielite, se taie în felii, apoi se adăugă împreună cu boabele de piper când limba este aproape fiartă. Se lasa să mai fiarbă 15 -20 min. când, fiind gata, se ia de pe foc şi se lasa să se limpezească. Se strecoară apoi jumătate din cantitate într-o cratiţă, în care se fierbe garnitura cu care supa va fi servită la masă ( găluşte, orez şi gris). După ce garnitura este fiartă, se răstoarnă supă în castron, iar pe deasupra se presara pătrunjel tocat fin.
Servire:
Limba se serveşte la masa tăiată în felii, cu hrean pe deasupra sau cu un sos picant.
