Supă de urzici
– 500 g urzici;
– 2 cepe mijlocii;
– 75 g ulei;
– un hrean;
– o lingură de făină;
– 2 căței de usturoi;
– 1,5 l apă, sare.
Se curăță urzicile și se spală bine în mai multe ape, ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt, după care se pune într-o oală cu apă la fiert. Când s-a înmuiat se adaugă urzicile și se lasă să fiarbă la foc potrivit, fără capac. După ce au fiert bine, se strecoară zeama în alt vas, după care se trec prin sită și se subțiază cu zeama în care au fiert. Se pune vasul pe foc și se lasă să fiarbă.
Separat, se amestecă făina cu uleiul pånă se face o pastă care se adaugă în supa clocotită. Se mai fierbe încă 20 de minute, se ia vasul de pe foc, apoi se pun sarea și usturoiul pisat.
Mâncare de urzici cu orez
– 800 g urzici;
– 100 g orez;
– 2 linguri de făină;
– 75 ml ulei;
– o ceapă mică;
– boia de ardei;
– usturoi, piper, sare.
Urzicile, curățate și spălate în mai multe ape, se opăresc în apă clocotită cu sare, 10 minute, după care se răcesc, se storc și se taie mărunt.
Se călesc într-o cratiță cu ulei, făina și ceapa curățată și tăiată fideluță.
O dată făina rumenită, se adaugă urzicile și orezul fierte separat, se stinge cu zeamă de urzici și se lasă la fiert 10 minute. În final se adaugă usturoiul curățat și pisat, sarea, piperul și boiaua de ardei.