Țelină cu zeamă de carne, Crochete de ţelină, Piure à de ţelină, Țelină cu rântaş
Țelină cu zeamă de carne
Curăţă şi fierbe ţelina timp de 20 de minute. Scutură bine într-o sită. Pune într-o cratiţă, unde ai pregătit un rântaş cu zeamă de came. Lasă să fiarbă domol 45 de minute. Umple cu bulion (zeamă de came). Să scadă mult pc un foc domol; să fiarbă încet. Adaugă o lingură de piure de tomate.
Crochete de ţelină
Curăţă şi spală ţelina în apă sărată şi usuc-o bine într-un şervet. Tai-o în felii subţiri şi pune-o să fiarbă 15 minute pe foc iute. Scutur-o de apă şi toac-o foarte mărunt. Apoi o pui iarăşi în apă şi o laşi sa fiarbă trei sferturi de oră sub o hârtie untată. în timpul acesta faci un rântaş cu faină şi unt, adaugi, câte puţin, o ceaşcă de lapte cald, sare, piper şi laşi să se îngroaşe. Atunci pui ţelina tocată şi laşi pe foc un minut. Legi cu unul sau două ouă şi laşi să se răcească. Când s-a răcit faci crochete, le tăvăleşti în ou şi pesmet şi le prăjeşti în untură.
Piure à de ţelină
Fierbi ţelina în zeamă de came, apoi o treci prin sită. Amestecă această piurea cu alta de cartofi şi serveşti pe crutoane prăjite în unt.
Țelină cu rântaş
Curăţă ţelina, spal-o, taie-o felii şi rumeneşte-o în unt. Apoi adaugă puţină făină, rumeneşte-o, stinge cu zeamă de came, pune piper, sare, pătrunjel tocat, ceapă rumenită şi dată la sită, bulion de pătlăgele; acoperă şi lasă să fiarbă până ce scade.