Morcovi rumeniţi, Morcovi, Morcovi franţuzeşti (carote), Fricaseu cu morcovi, Carote cu smântână
Morcovi rumeniţi
Pui zahăr în unt pe foc şi-l laşi să înceapă a face spumă, apoi pui morcovii daţi în undă, şi-i laşi să se rumenească; le dai un praf de făină, apoi adaugi puţină zeamă de carne, sare, puţin pătrunjel şi laşi să fiarbă până ce scade.
Morcovi
Curăţă morcovii, taie-i felii lungi sau rotunde, pune-i la foc cu unt, adaugă-le câte puţină zeamă de came, piper, sare, puţin zahăr şi lasă să fiarbă încetinel. Dând la masă, garniseşti farfuria cu felii de franzelă prăjită.
Morcovi franţuzeşti (carote)
Cureţi morcovii rotunzi, aleşi să nu fie mai mari decât nuca; îi fierbi în zeamă de came sau în apă sărată; apoi îi strecori şi îi aşezi într-o cratiţă cu unt, le pui puţin pătrunjel tocat, sare şi piper. Acoperi şi laşi să dănţuiască pe un foc potolit. Unii le pun puţin zahăr ars.
Fricaseu cu morcovi
Se poate face şi cu carote. Cureţi caratele şi le speli. Topeşti o bucată de unt într-o cratiţă şi, când s-a înfierbântat, lasă-le să fiarbă scuturând cratiţa din timp în timp. Când vor fi pe trei sferturi gata adaugă o felie de şuncă tăiată în bucăţele foarte mici şi pătrunjel tocat. Pune sare.
Carote cu smântână
Curăţă, spală şi pune caratele în apă puţin sărată. în altă parte fă un rântaş, umple cu un pahar de lapte, scutură mereu, adaugă sare, piper şi nucşoară. Pune apoi caratele, lasă-le să fiarbă un minut. în sfârşit, toarnă deasupra o ceaşcă de smântână groasă. Nu mai lăsa să fiarbă.