Ingrediente:
7 ouă, 2 pahare de zahăr, 2 pahare de nucă măcinată, 3 linguri de rom, 4 linguri de pesmet fin, 3 linguri de cacao, 1 pacheţel cu zahăr vanilat, coajă de lămâie, 1/2lingurita de sare, un vârf de cuţit de bicarbonat, crema de ciocolată
Mod de preparare:
Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul, sarea şi romul până ce amestecul creşte şi se îngroaşă. Adăugaţi pesmetul, nucă, zahărul vanilat, praful de copt, coajă de lămâie, cacaua şi la sfârşit albuşurile bătute spumă tare. Ungeţi o formă de tort cu unt, puneţi compoziţia şi daţi la cuptor cu foc mic. Când blatul este gata, scoateţi-l, tăiaţi-l în jumătăţi în lăţime. Umpleţi foile şi decoraţi tortul cu cremă de cacao pregătită din: 1 litru de lapte, 2 linguri de făină, 3 linguri de cacao, 5 linguri de zahăr, 1 plic cu zahăr vanilat, puţin unt şi frişcă. Puneţi faină, zahărul şi cacaua într-o cratiţă, amestecaţi-le şi turnaţi câte puţin laptele, amestecând continuu. Aşezaţi cratiţa pe foc, amestecaţi mereu până ce compoziţia se îngroaşă, apoi lăsaţi-o să se răcească. Adăugaţi untul. Cu această garnisiţi şi decoraţi tortul, punând la sfârşit frişcă.